Om volgende generaties van dienst te zijn, stapte sigarenmakersfamilie Wintermans in de hightech. ‘Onze werknemers en hun gezinnen zijn onze primaire verantwoordelijkheid.’

Welkom in de wondere wereld van de familie Wintermans uit Duizel, Noord-Brabant. Halverwege het ­gesprek met vader Ad (67) en zijn zonen Boris (41) en Jonas (39) staat de laatste op om een ‘demobox’ te pakken. Die zet hij op tafel, maakt hij open en vervolgens laat hij metalen voorwerpen zien die 3D zijn geprint met een machine van Additive Industries. Dat hightechbedrijf is in 2012 mede door de familie opgericht.

Eén familie, twee totaal verschillende producten

Het gesprek wordt gevoerd in de directiekamer van een sigarenfabrikant. Royal Agio Cigars is het bedrijf waarvan de familie bekend is. Het werd in 1904 opgericht door de grootvader van Ad, Jacques Wintermans. Voor het gesprek heeft Boris, die in 2013 zijn vader opvolgde als CEO van Agio, een rondleiding gegeven over het bedrijfscomplex in Duizel.

In de fabriekshal worden jaarlijks zo’n 770 miljoen sigaren verpakt. In de magazijnen staat de ambachtelijke rookwaar in vaak fraaie dozen te wachten om te worden vervoerd naar ruim honderd landen in de wereld. In de stijlvolle Tasting Room testen Ad, zijn zonen en andere fijnproevers geregeld de eigen sigaren en die van de concurrentie.

Eén familie, twee totaal verschillende producten. Om de tafel: zes staalblauwe ogen van drie entrepreneurs.

Onafhankelijke sigarenfabrikant

De geschiedenis van Royal Agio Cigars staat bol van de vooruitziende blikken, handelsgeest en andere vormen van puik onder­nemerschap. Het familiebedrijf is de vierde sigarenproducent ter wereld, na drie grote internationale concerns. Het is de grootste nog onafhankelijke fabrikant.

‘Maar,’ zegt Ad, ‘de kans dat de sigarenindustrie nog groeit, is klein. Voor mij als vader was de vraag: is dat voor mijn opvolgers uitdagend genoeg?’ Niet dus. De familie is, zeggen de drie zelf voortdurend, nogal competitief ingesteld. Ook daarom besloten ze enkele jaren terug tot een diversificatiestrategie. Met 3D-printmachines en andere technologische bedrijven in de hoofdrol.