Als werkgever wil je goed functionerende medewerkers belonen. Je wilt ze bedanken voor hun getoonde inzet en hun bijdrage aan het succes van jouw bedrijf. Ook wil je met je beloningsbeleid er voor zorgen dat goede medewerkers niet vertrekken. Bovendien wil je meer enthousiasme, motivatie en betrokkenheid op de werkvloer.

Het is niet eenvoudig een beloningsbeleid te bepalen. Je wilt niet te zuinig belonen. Dat werkt averechts voor de motivatie en tevredenheid. Je wilt ook niet te ruim belonen. Dat is namelijk duur en zorgt voor scheve verhoudingen tussen de medewerkers die extra worden beloond en diegenen die dat niet worden. Veel ondernemers in het MKB vinden het lastig te bepalen wat een goed beloningsbeleid is.

Wat is belonen?
Als werkgever betaal je loon aan medewerkers. Op deze manier beloon je ze voor hun geleverde werk. Sommige medewerkers worden extra beloond met een bonus of salarisverhoging. Hiermee kun je een prijs zetten op bepaalde prestaties waar een medewerker naar kan streven. Ook kan er jaarlijks standaard een extra beloning toegekend worden in de vorm van een periodieke verhoging of een 13e maand. Natuurlijk kun je je medewerkers ook belonen met bijvoorbeeld een opleiding, borrels, een reis of gadgets.