Contentmarketing is hét toverwoord voor marketeers. En natuurlijk willen we meteen resultaat zien. Welke stappen zijn belangrijk voordat je begint met contentmarketing?

Met contentmarketing kun je een eerste contactmoment uitbouwen naar een marketing qualified lead (MQL) en zelfs een sales qualified lead (SQL). Een consistente communicatieboodschap loopt als een rode draad door alle gerealiseerde contactmomenten heen. Bespreek samen met marketing, communicatie en sales wanneer contentmarketing een succes is.

Welk doel krijgt prioriteit?

Contentmarketing kan verschillende doelen realiseren, zoals thought leadership, een specifieke boodschap overdragen en potentiële klanten vinden (leadgeneratie). Deze doelstellingen zijn niet uitputtend. Content voor leadwerving is ook bruikbaar in (verlengings)trajecten met bestaande klanten. En denk ook aan een integratie met de social media strategie! Geef prioriteit aan één doelstelling. Zo is er focus en neemt de kans toe dat contentmarketing een succes wordt.

Maak die doelen meetbaar

Naast focus moeten doelstellingen ook concreet zijn. Wanneer is het gelukt om een boodschap over te  brengen? Met hoeveel leads zijn we tevreden? Benchmark zoveel mogelijk met andere marketingprojecten en vraag je af welke resultaten de investering in tijd en geld verantwoorden.

Denk in elk geval aan KPI’s zoals unieke bezoekers,  aantal downloads, aantal leads en aantal lezers/kijkers. Bepaal een periode waarin je de (eerste resultaten wilt evalueren. Wij zien in de praktijk dat een pilot al snel 3 maanden kost.