Donald Trump is lomp, grof­gebekt en in bijna alle opzichten ‘onpresidentieel’. Europa beziet het met afschuw. Maar hij boekt wel successen, in binnen- en buitenland. Werkt zijn onorthodoxe aanpak van dreigen en draaien dan toch?

De veranderlijke relatie tussen Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft wat weg van een soapserie. Amper een jaar geleden wilde de Amerikaanse president nog ‘vuur en furie’ loslaten op Noord-Korea, tot hij in maart een uitnodiging van Kim Jong-un om te praten pardoes accepteerde. De laatste weken volgen de ontwikkelingen zich in sneltreinvaart op. Lijkt Noord-Korea de historische ontmoeting af te gelasten? Dan doet Trump dat eerst – om de dagen erna toch weer de deur open te zetten voor een doorbraak.

Dreigen en draaien tot hij zijn zin krijgt – het is typerend voor de stijl van Trump. Zelfs tegenstanders moeten toegeven dat Trumps regering steeds voortvarender te werk gaat. Hoe staat het met de belangrijkste campagnebeloften van Trump? Wat lukte en mislukte? En hoe ging hij precies te werk?