De Europese Unie staat weer in de crisismodus. Volgens ­regeringsadviseur Luuk van Middelaar (45) vergt de handelsoorlog grote solidariteit en optreden als een machtsblok.

Het is bal in Europa. Een populistische regering in euroland Italië, een handelsoorlog met de Verenigde Staten. Hoogtijdagen voor Europawatchers als Luuk van Middelaar. Welke kant gaat het op? Blijft de Europese Unie (EU) een gesloten front tegen de vijand van buiten en hoe houdt de gemeenschappelijke munt zich?

‘In Italië volgen de politieke pirouettes en plotwendingen elkaar zo snel op dat het moeilijk te voorspellen is of de eurocrisis gaat oplaaien. Maar het is duidelijk dat de financiële markten zenuwachtig worden. Dus is het wel verstandig als men zich in Brussel, Parijs, Berlijn en Den Haag voorbereidt op euro-onrust, voor welk scenario in Rome dan ook,’ zegt Van Middelaar.

‘Die handelsoorlog vereist grote onderlinge solidariteit’

Niet minder spannend is de handelsoorlog met Amerika als gevolg van Amerikaanse importheffingen op Europees staal en de daaropvolgende Europese heffingen op Amerikaanse producten. Een handelsoorlog is onontgonnen terrein voor de Europese Unie. En nog wel met oude bondgenoot Amerika.