Met drie kompanen richtte Gert van Vugt (29) architectuurbedrijf Sustainer Homes op. Met hun modulaire bouwmethode voor huizen en andere gebouwen willen ze de wereld verduurzamen.

De uitvalsbasis is wat je mag verwachten van een ambitieus architectuurbureau met veel millennials in dienst en als missie de bouw te verduurzamen. Een hippe werkplek in een omgebouwd saai UWV-kantoor in Utrecht met eigen koffiebar en een woud van planten.

‘Op maandag eten we met zijn allen in het restaurant, de andere dagen koken we zelf op een elektrisch pitje,’ zegt Gert van Vugt, één van de vier oprichters van Sustainer Homes. Hij is de CEO en terwijl zijn collega’s in de pannen roeren, geeft hij een rondleiding. Als de lunch klaar is, stromen de ontwerpers en projectmanagers naar het vegetarische buffet en gaan schouder aan schouder aan een lange tafel zitten.

Inzetten op energieneutrale houten prefab-gebouwen

Het jonge bedrijf wil de CO₂-uitstoot van de bouw terugdringen door in te zetten op houten prefab-gebouwen die net zo veel energie opwekken als ze verbruiken. ‘Bouwen met hout is veel duurzamer dan met beton, en er zijn meer dan genoeg bomen om alles van hout te bouwen.’ Bouwen doet het bureau zelf niet. ‘Met onze zelfontwikkelde software leveren wij alle informatie waarmee de vaklui aan de slag kunnen.’