Ze leidt het op twee na grootste e-commercebedrijf ter wereld, maar topvrouw Gillian Tans (46) blijft nuchter onder het miljardensucces van hotelboeksite Booking.com.

Bij een online bedrijf als Booking.com worden alle beslissingen genomen op basis van data, maar een van de mogelijk belangrijkste beslissingen uit haar leven nam CEO Gillian Tans op de gok. In 2002 zei ze haar goedbetaalde baan als salesdirecteur bij hotelketen Golden Tulip op om bij de start-up Booking.nl, een site voor hotelboekingen, aan de slag te gaan.

Ze vond het een ‘moeilijke beslissing’. ‘Het is nu nauwelijks meer voorstelbaar, maar internet was nog lang niet zo groot als nu. We hadden net de dotcombubble gehad. Het was – vooral in Europa – moeilijk om investeerders en goede mensen aan te trekken. Mijn familie begreep het niet. Maar ik wist door mijn werk in de hotelbranche hoe lastig het is om buitenlandse toeristen naar je hotel te krijgen. Tegelijk zou het veel makkelijker kunnen worden een hotel te boeken. Ik dacht: als dit gaat werken, kan het wel eens heel groot worden.’