Twee keer failliet, een afgeblazen doorstart. Hoe de oerdegelijke kledingmerken McGregor en Gaastra aan de rand van de afgrond belandden.

Een beetje curator is wel wat gewend. Bij de faillissementen die deze juristen afwikkelen, komen ze de raarste dingen tegen. Administraties die niet deugen, voorraden die weg zijn, aandeelhouders die elkaar haten, gelukszoekers die onderdelen voor een prikkie willen overnemen. En fraude natuurlijk, zo nu en dan.

Verbazing over faillissementen

Voor de curatoren die met de retailgroep rond de kledingmerken McGregor en Gaastra te maken kregen, zal dat niet anders zijn. Toch hebben die openlijk hun verbazing laten blijken over de gang van zaken aldaar, met twee faillissementen binnen iets meer dan een jaar tijd.

Twee faillissementen, een afgeblazen doorstart. Hoe de oerdegelijke ­kledingmerken McGregor en Gaastra aan de rand van de afgrond belandden.

Een beetje curator is wel wat gewend. Bij de faillissementen die deze juristen afwikkelen, komen ze de raarste dingen tegen. Administraties die niet deugen, voorraden die weg zijn en aandeelhouders die elkaar haten. Ook gelukszoekers die onderdelen voor een prikkie willen overnemen en fraude natuurlijk, zo nu en dan.

Verbazing over faillissementen

Voor de curatoren die met de retailgroep rond de kledingmerken McGregor en Gaastra te maken kregen, zal dat niet anders zijn. Toch hebben die openlijk hun verbazing ­laten blijken over de gang van zaken aldaar. Twee faillissementen binnen iets meer dan een jaar tijd.

Zoals Hanneke De Coninck, in het dagelijks leven advocaat bij Florent. Vorige week werd bekend dat de doorstart van de failliete Doniger Fashion Group (waartoe naast McGregor en Gaastra ook de winkelketen Adam Brandstore behoort) is afgeblazen. De Coninck had als curator drie weken eerder nog een deal gesloten met een koper en afspraken gemaakt over de doorstart. Ze werd ‘overvallen’ door diens afhaken, laat ze weten.

Haar confrères Marc van Zanten en Marlous de Groot van het kantoor CMS waren dat soms ook. Zij werden in de zomer van 2016 benoemd tot curatoren van wat toen de McGregor Fashion Group heette. Die groep verkochten ze in september van dat jaar in afgeslankte vorm aan dezelfde vier investeerders onder wie het bedrijf failliet was gegaan. Dat werd de Doniger Fashion Group. Die schond na twee weken al afspraken over behoud van werkgelegenheid en het openhouden van winkels.

Opvolger Doniger ging dus na een jaar ook onderuit. En van een doorstart van dat failliete bedrijf lijkt het niet meer te komen. Zo degelijk als de pakken en poloshirts van McGregor en de zeiloutfits van Gaastra zijn, zo rammelend is de organisatie achter de merken gebleken.