De juiste Lean-initiatieven kunnen bij kleine tot middelgrote werkplaatsen zorgen voor een kostenverlaging van 30% over de hele linie.

Eigenaar zijn van een werkplaats is op zich al een enorme klus. Klanten willen dat u lagere prijzen hanteert en tegelijkertijd het serviceniveau verhoogt. Uw leveranciers lijken te denken dat u wel van een uitdaging houdt, dus blijven de grondstofprijzen stijgen. En het vinden van gekwalificeerde medewerkers voelt als een konijn toveren uit een te kleine hoed. Toch is er de noodzaak om relevant te blijven voor uw klanten en uw bedrijf te laten groeien belangrijker dan ooit tevoren.

Dit overzicht is gericht op kleine en middelgrote werkplaatsen die veel producten produceren in relatief kleine hoeveelheden per product, maar wat van de ene op de andere week ook weer kan veranderen. Het doel is om relevante Lean-technieken te bekijken die u helpen bij kostenverlaging en verbetering van de resultaten in uw hele bedrijf.

Lean: in het kort
Lean is zeker geen nieuw idee. De basis ervan gaat terug tot 1900, toen voor het eerst onderzoeken werden gedaan naar tijd en beweging om efficiëntie te meten. Dat leidde tot het veelbetekenende productiesysteem met assemblagelijn van Ford.

Dit systeem is echt van de grond gekomen bij Toyota. Een gevolg van de analyse van Deming over de Japanse manier van leiding geven. De meeste van de huidige Lean-concepten zijn sterk beïnvloed door het zogenoemde Toyota Production System (TPS). In de jaren ‘70 was het heel populair en werden veel aspecten van vorige pogingen tot afvalvermindering toegepast. Het enorme succes van de  daaropvolgende 30 jaar laat zien hoe effectief een Lean-benadering kan zijn.