Laat werknemers zo veel mogelijk zelf bepalen: dat leidt tot de beste resultaten, vindt Jos de Blok (57). Met zijn thuiszorginstelling Buurtzorg Nederland bewijst hij zijn gelijk.

Jos de Blok heeft een uur de tijd. Voor iemand die aan het hoofd staat van een thuiszorgorganisatie die bestaat uit volledig ‘zelfsturende’ teams van verpleegkundigen en waar geen managers werken ‘omdat er niets valt te managen’, heeft hij het opmerkelijk druk.

De Blok is net terug uit China, waar hij ambtenaren en artsen sprak over zijn concept, en zo dadelijk ontvangt hij, op het sobere hoofdkantoor van zijn Buurtzorg Nederland in Almelo, een delegatie Britse verpleegkundigen. Wereldwijd is er tot op ministerieel niveau interesse voor de werkwijze van Buurtzorg. In Japan, het meest vergrijsde land ter wereld, heeft Buurtzorg een franchiseconstructie en er zijn joint ventures in China, Korea en Taiwan.

Het concept is verbluffend simpel. Hoogopgeleide verpleegkundigen en verzorgenden leveren thuiszorg in de wijk. De teams, van tien tot hooguit twaalf medewerkers, bepalen zelf welke zorg nodig is en hoelang; ze maken zelf de roosters en nemen zelf nieuwe teamleden aan.