Er moet nog eens goed worden gekeken naar de nieuwe Europese privacywet, vindt Bipul Sinha, CEO van softwarebedrijf Rubrik. De wet bevat tegenstrijdige eisen waaraan bedrijven moeilijk kunnen gehoorzamen.

Op de vijfde verdieping van Europlaza, een kantorengebouw naast stadion Amsterdam ArenA, staan de champagneglazen klaar. Hier, op het Europese hoofdkantoor van Rubrik, wordt het vierjarige bestaan van het softwarebedrijf afkomstig uit de Amerikaanse techregio Silicon Valley gevierd. Rubrik zei u? Het bedrijf groeide in vier jaar van 0 naar 800 medewerkers, levert software aan honderden klanten wereldwijd, inclusief de Nederlandse overheid, aan grote academische ziekenhuizen en aan telecombedrijven. Het is een van de snelst groeiende unicorns, oftewel beloftevolle start-ups uit Silicon Valley die op een waarde van meer dan 1 miljard dollar (omgerekend ruim 850 miljoen euro) worden geschat. Toch zullen veel mensen bij het horen van de naam hun schouders ophalen.

Niet zo sexy

De reden is ongetwijfeld dat de manier waarop Rubrik geld verdient een stuk minder sexy is dan hoe dat gaat bij Google, Facebook en Apple. Rubrik is een cloud management platform. Het zorgt onder meer voor een goed werkend back-upsysteem voor belangrijke bedrijfsdata.