Clouddienstverlening is voor steeds meer organisaties de normaalste zaak van de wereld. Denk aan een marketingafdeling die op eigen initiatief een publieke SaaS-dienst (Software as a Service) afneemt. Of aan de meer structurele inzet van IaaS (Infrastructure as a Service), waarbij de ICT-afdeling besluit het eigen serverpark danig terug te snoeien en over te stappen op servercapaciteit uit de cloud. Zoveel organisaties, zoveel smaken.

Duidelijk is dat ‘de cloud’ niet bestaat. Het is een – soms complex – samenspel van nieuwe werkprocessen, organisatie en technologie. Daarnaast bestaan er veel verschillende vormen van clouddienstverlening. Wat al deze vormen gemeen hebben is dat het schaalbare diensten zijn. Dat de kosten flexibel zijn en meebewegen met de gebruikte servercapaciteit of software. En dat maakt ‘de cloud’, in welke vorm dan ook, enorm interessant voor organisaties die flexibeler willen worden.

Hoe wij het zien: cloud vraagt om verstand van zaken
Disruptieve ontwikkelingen zijn overal. De taxibranche, hotelwezen – elke sector heeft wel zijn eigen disruptor. ICT-organisaties en -afdelingen ook: zij hebben de cloud. De cloud zorgt ervoor dat ICT-rollen verschuiven, bestaande taken plaatsmaken voor nieuwe en dat het (interne) verdienmodel sterk verandert. Bedreigend? Soms. Maar vooral: heel interessant, met veel kansen voor een slimme CIO of ICT-manager.