Wat begon in een studentenkamer, is nu één van de grootste webwinkels van Nederland: Coolblue.

Wat begon in een studentenkamer, is nu een van de grootste webwinkels van Nederland. Volgens de 40-jarige mede-oprichter van Coolblue is de sleutel van het succes de excessieve focus op klantvriendelijkheid.

Op het grote plein voor het Centraal Station van Rotterdam staat een kerstboom. Rond de boom – door de bijnaamfetisjisten in de stad ‘gersboom’ genoemd (‘gers’ is Rotterdams voor cool) – liggen blauwe pakketjes. Het is een cadeautje van Pieter Zwart, mede-oprichter en ‘beginbaas’ van het digitale warenhuis Coolblue. ‘We vonden het vet om daar een grote kerstboom te hebben,’ zegt Zwart, terwijl hij vanuit zijn kantoor op de zevende verdieping van de Weenatoren naar het optuigen van de grote spar kijkt. ‘Het had wat voeten in de aarde, maar het is toch gelukt.’

De boom staat er nu voor het tweede jaar. ‘Misschien komt burgemeester Aboutaleb hem volgend jaar openen,’ zegt Zwart. Binnen een paar jaar is de boom niet meer weg te denken rond de kerstdagen op het stationsplein. Het geval is typerend voor de ondernemer die over een bewezen gave beschikt om vanuit het niets iets op te bouwen.