Radicale plannen, voor minder doet het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam het niet. Afgelopen week presenteerde het een reeks maatregelen om de overlast door toeristen terug te dringen. Maar bij nadere lezing met een merkwaardige boodschap: het is te druk en de ondernemers zijn de kwaaie pier. Dat is wel erg makkelijk.

Voor Amsterdammers is niks goed en klagen kunnen ze als de besten. Zeker nu het zonnetje zo lekker schijnt, vormen de talrijke toeristen een dankbaar object. Bloemlezing: weg met dat gelal op bierfietsen, stop de moordaanslagen met Segways. Weg met die fop-winkels vol Nutella, kaas en ijsjes. Rot op met die rolkoffers. Leer eerst eens fietsen in je eigen stad in je eigen land. En stap lekker op een cruiseschip naar 010.

Nu al 18 miljoen toeristen per jaar

Het aantredende stadsbestuur van GroenLinks, D66, PvdA en SP heeft zich kennelijk voorgenomen op voorhand de klagers voor zich te winnen. De maatregelen, onder de titel Balans in de stad opgenomen in het coalitie-akkoord, liegen er niet om. De toerismebelasting moet omhoog van 4 en 6 naar 7 procent, touringcars mogen niet meer binnen de Ring komen, de Passenger Terminal verdwijnt – en er komt geen andere aanlegplek. Airbnb is straks verboden in de populaire wijken, en in de rest van de stad mag verhuur aan toeristen niet voor langer dan dertig dagen per jaar. Er moet een einde komen aan de monocultuur van toeristenwinkels. Dat alles moet ervoor zorgen dat de stroom van nu al 18 miljoen toeristen per jaar niet oploopt tot de 25 miljoen die is voorspeld voor 2025.