Door een eventueel hoger btw-tarief kan de biefstuk op uw bord een stuk duurder worden.

Koe en varken als nieuwste bedreiging voor het milieu – het is misschien even wennen. Maar de dieren lijken de diesels van de toekomst te worden. Niet op vier wielen, maar op vier poten. En met een wat ander type uitlaat.
Volgens de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) moeten Nederlanders meer plantaardige eiwitten, groenten en fruit eten. De productie van vlees en andere dierlijke producten trekt volgens de Rli een te zware wissel op het milieu door de uitstoot van broeikasgas.
Maar hoe zorg je ervoor dat mensen die gewend zijn melk te drinken en vlees te eten, dierlijke producten (vaker) laten staan?

Het Rli zoekt het om te beginnen in ‘samenwerking met de retail’: restaurants, maaltijdbezorgservices en de uitbaters van bedrijfskantines, die ervoor moeten zorgen dat er vaker vleesvervangers, groente en fruit op het menu staan.

Karbonadetaks of biefstukboete?
Maar de adviseurs lijken niet te geloven dat ze het daarmee gaan redden. Dus worden zwaardere middelen van stal gehaald. En wat doen beleidsmakers en adviseurs in Nederland die burgers iets willen afleren? Juist. Die voeren fiscale prikkels in.