De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Door digitalisering en robots verdwijnen en veranderen veel banen. Werknemers die gewend waren aan een vast contract, moeten als zelfstandige aan de slag. Om te overleven, is vooral aanpassingsvermogen nodig.

Judith Veenstra werkt sinds een jaar als manager human resources (hr) bij Enable-U, een IT-bedrijf dat overheidsinstanties en bedrijven helpt digitale systemen te integreren. Daarvoor werkte ze, ook in een hr-functie, in de evenementenbranche. De overstap naar de IT-sector was een bewuste keuze, vertelt Veenstra (37). ‘Over vijf jaar bestaat 70 procent van mijn werk niet meer. Door automatisering kunnen werknemers steeds meer zelf doen: verlofdagen aanvragen, persoonlijke wijzigingen doorgeven, declaraties inscannen, hun salarisstroken inzien. Ik wilde ergens werken waar ze vernieuwend en vooruitstrevend zijn, zodat ik me op hr-gebied kan blijven ontwikkelen en meerwaarde kan bieden. Een IT-bedrijf leek me daarom heel geschikt.’

Veenstra past in het beeld dat arbeidsmarktdeskundigen hebben van de ideale toekomstige werknemer in de 21ste eeuw: iemand die het heft in eigen hand neemt om aantrekkelijk te blijven op een arbeidsmarkt die razendsnel verandert. Want de economie trekt weliswaar aan waardoor er weer meer werk is, maar er verdwijnen veel banen door robotisering en automatisering, in combinatie met nieuwe technologie, zoals kunstmatige intelligentie. Banen die blijven bestaan, veranderen: veel taken worden geautomatiseerd.

De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Door digitalisering en robots verdwijnen en veranderen veel banen. Werknemers die gewend waren aan een vast contract, moeten als zelfstandige aan de slag. Om te overleven, is vooral aanpassingsvermogen nodig.

Judith Veenstra werkt sinds een jaar als manager human resources (hr) bij Enable-U. Dit is een IT-bedrijf dat overheidsinstanties en bedrijven helpt digitale systemen te integreren. Daarvoor werkte ze, ook in een hr-functie, in de evenementenbranche. De overstap naar de IT-sector was een bewuste keuze, vertelt Veenstra (37). ‘Over vijf jaar bestaat 70 procent van mijn werk niet meer. Door automatisering kunnen werknemers steeds meer zelf doen. Bijvoorbeeld verlofdagen aanvragen, persoonlijke wijzigingen doorgeven, declaraties inscannen, hun salarisstroken inzien. Ik wilde ergens werken waar ze vernieuwend en vooruitstrevend zijn. Dit zodat ik me op hr-gebied kan blijven ontwikkelen en meerwaarde kan bieden. Een IT-bedrijf leek me daarom heel geschikt.’

Veenstra past in het beeld dat arbeidsmarktdeskundigen hebben van de ideale toekomstige werknemer in de 21ste eeuw. Iemand die het heft in eigen hand neemt om aantrekkelijk te blijven op een arbeidsmarkt die razendsnel verandert. De economie trekt weliswaar aan waardoor er weer meer werk is, maar er verdwijnen veel banen door robotisering en automatisering. Dit in combinatie met nieuwe technologie, zoals kunstmatige intelligentie. Banen die blijven bestaan, veranderen: veel taken worden geautomatiseerd.

21ste eeuwse skills

Hiermee blijf je arbeidsmarktproof:

> Aanpassingsvermogen
> Analytisch vermogen
> Computational thinking: een complex probleem onderverdelen in subproblemen en die oplossen
> Oplossingsgerichtheid
> Datageletterdheid: het kunnen lezen, analyseren en interpreteren van data
> Sociale vaardigheden als ­inlevingsvermogen
> Creativiteit
> Samenwerken

Digitalisering: technologische skills

De veranderende arbeidsmarkt, waar het vaste contract ook nog steeds vaker plaatsmaakt voor flexibele dienstverbanden, zorgt voor onzekerheid onder werkenden. Bestaat mijn baan over tien jaar nog? En zo ja, hoe anders is mijn werk dan? Hoe kan ik al die technologische ontwikkelingen bijbenen? Welke vaardigheden, kortweg skills, heeft iemand nodig om interessant te blijven op de arbeidsmarkt? Daarbij maakt het niet uit of iemand 25 is of 55. Ontwikkelingen gaan zo razendsnel dat de twintigers – als ze niets doen – over een paar jaar ook weer verouderde kennis en vaardigheden hebben. Ook zij moeten actie ondernemen.