De kracht van een zorgrobot schuilt in zijn improvisatievermogen en zelfkennis. Rose 2.0 uit Delft weet wat hij kan, maar vooral wat hij níet kan.

Om levende zielen niet bloot te stellen aan radioactieve straling, wordt bij het onderhoud van nucleaire reactoren al sinds de jaren vijftig een beroep gedaan op robots. Het op afstand besturen van die robots ging aanvankelijk nogal provisorisch: met touwtjes en kabels die door de muur waren gespannen, trok een operateur aan de ‘ledematen’ en bleef zo zelf gevrijwaard van griezelige gammastraling.

Op het Delftse roboticacluster met de ambitieuze naam RoboValley is onlangs een verre -nazaat van de oerrobot uit de kernreactoren ten doop gehouden. Rose 2.0 is samen met de TU Eindhoven ontwikkeld door Heemskerk -Innovative Technology (HIT), tien jaar geleden opgericht en inmiddels een kleine maar serieus te nemen bouwer van zorgrobots.

De kracht van een zorgrobot schuilt in zijn improvisatievermogen en zelfkennis. Rose 2.0 uit Delft weet wat hij kan, maar vooral wat hij níet kan.

Om levende zielen niet bloot te stellen aan radioactieve straling, wordt bij het onderhoud van nucleaire reactoren al sinds de jaren vijftig een beroep gedaan op robots. Het op afstand besturen van die robots ging aanvankelijk nogal provisorisch. Met touwtjes en kabels die door de muur waren gespannen, trok een operateur aan de ‘ledematen’ en bleef zo zelf gevrijwaard van griezelige gammastraling.

Op het Delftse roboticacluster met de ambitieuze naam RoboValley is onlangs een verre ­nazaat van de oerrobot uit de kernreactoren ten doop gehouden. Rose 2.0 is samen met de TU Eindhoven ontwikkeld door Heemskerk ­Innovative Technology (HIT). Tien jaar geleden opgericht en inmiddels een kleine maar serieus te nemen bouwer van zorgrobots.

Rose, een acroniem voor remotely operated service robot, is meer van de kleine klusjes dan van de grote gebaren. ‘Hij is gespecialiseerd in taken die de patiënt te basaal vindt om er de verpleging voor in te schakelen,’ legt projectleider Jeroen Wildenbeest (30) uit. Voor iemand die zijn bed niet uit kan, is het heel lastig als de afstandsbediening op de grond valt. Maar hij zal zich bezwaard voelen om er iemand voor te laten komen. Wildenbeest: ‘We spraken een cliënt die zich niet kon omdraaien als hij onder een deken lag. Rose kan dan langskomen om de deken een stukje op te tillen.’

Een rustig werkende robot

De 1,5 meter hoge robot, uitgerust met een geavanceerde grijparm, blinkt niet uit in snelheid. Geen probleem, zegt ingenieur Nicky Mol (28). ‘Veel cliënten zijn senioren of hebben een handicap. Zij geven aan een rustig werkende robot juist prettig te vinden.’

Het idee, legt directeur Cock Heemskerk (57) uit, is dat Rose in zijn eentje diverse hulpbehoevenden bedient. ‘We programmeren Rose met een plattegrond van het gebouw en de appartementen, die in een verzorgingstehuis vaak veel op elkaar lijken.’