Tech-ondernemer Adriaan Mol (33) bouwde in twee weken Mollie, een in zijn ogen beter alternatief voor iDEAL. Vijftigduizend bedrijven gebruiken het al. En hij is nog niet klaar.

De gasten op het terras van het restaurantje Kessens in de Amsterdamse Jordaan kijken nauwelijks op wanneer Adriaan Mol zijn hippe Van Moof-stadsfiets op de stoep parkeert. Weinigen zullen deze man in wit T-shirt met bijpassende sneakers herkennen. Toch hebben ze waarschijnlijk allemaal wel eens iets op internet gekocht via zijn betaaldienst. Misschien dat een enkeling wel eens ‘Mollie’ op zijn afschriften zag staan.

Niets aan de hand. Mollie is gewoon een dienst voor ondernemers die betalingen op hun website of app mogelijk maakt.

iDEAL kon beter

Mol begon zijn betaalplatform toen de banken twaalf jaar geleden betaalsysteem iDEAL introduceerden. ‘Toen iDEAL kwam, snapten we niet hoe een bank zoiets slechts voor ondernemers kon bedenken.’ Mol pakte zijn laptop en bouwde in twee weken een alternatief betaalsysteem.

‘Het implementeren van iDEAL op een website was onnodig complex. Wij dachten: dit kunnen we beter. En dat lukte. Twee weken later hebben we het direct gelanceerd.’