Al jaren wordt gesleuteld aan blockchain, het baanbrekende systeem dat banken overbodig kan maken. Experts weten het zeker: het is een kwestie van tijd voor het zover is. Zes vragen over een digitaal fenomeen.

Aan aandacht geen gebrek. ‘Banken verdwijnen door de komst van blokchain.’ ‘Blockchain gaat de wereld veranderen.’ Het zijn maar twee van de vele krantenkoppen over de technologie, die volgens experts voor grote veranderingen gaat zorgen.

De roem is de technologie vooruitgesneld, want blockchain moet haar nut nog bewijzen. Gebruiksvriendelijke toepassingen voor consumenten heeft de technologie nog niet geleverd. Maar het lijkt een kwestie van tijd voordat dat gaat gebeuren.

Al jaren wordt gesleuteld aan blockchain, het baanbrekende systeem dat banken overbodig kan maken. Experts weten het zeker: het is een kwestie van tijd voor het zover is. Zes vragen over een digitaal fenomeen.

Aan aandacht geen gebrek. ‘Banken verdwijnen door de komst van blokchain.’ ‘Blockchain gaat de wereld veranderen.’ Het zijn maar twee van de vele krantenkoppen over de technologie, die volgens experts voor grote veranderingen gaat zorgen. De roem is de technologie vooruitgesneld, want blockchain moet haar nut nog bewijzen. Gebruiksvriendelijke toepassingen voor consumenten heeft de technologie nog niet geleverd. Maar het lijkt een kwestie van tijd voordat dat gaat gebeuren.

Wat is blockchain?

Blockchain is een verzamelnaam voor digitale systemen die werken met wat experts een gedistribueerde database noemen. Terwijl een traditionele database wordt beheerd door één instantie (zoals een bank of notaris), wordt de blockchain-database beheerd door iedereen die er gebruik van maakt. Dit kan omdat alle gebruikers met elkaar in verbinding staan in plaats van met één centrale database. Het voordeel van zo’n decentraal systeem is dat alle data meteen beschikbaar zijn voor iedereen.

Er is dan geen oponthoud meer doordat de beheerder een transactie eerst moet controleren en verwerken. Het ontbreken van een centrale autoriteit wordt ondervangen doordat alle deelnemers in het systeem automatisch meekijken bij elke transactie. Als iemand 10 euro wil overmaken die hij niet op zijn rekening heeft staan, keuren de andere gebruikers de transactie niet goed.

Wat blockchain uniek maakt, is dat informatie die aan de database wordt toegevoegd, onveranderbaar is. ‘Zie het als permanente geschiedschrijving,’ zegt blockchain-ondernemer Rutger van Zuidam (33). ‘Een beetje vergelijkbaar met Wikipedia, maar met het verschil dat alles wat wordt vastgelegd, niet meer gewijzigd kan worden.’ Een uitgegeven euro kan daardoor niet nog een keer worden uitgegeven. Van Zuidam: ‘Het is een gemeenschappelijke waarheid. Iedereen weet: wat hier staat, klopt.’