Een bouwbedrijf dat failliet gaat terwijl de vraag naar kantoren en huizen groter is dan ooit? Het overkwam bouwbedrijf Moonen uit ’s-Hertogenbosch. Niet de crisis, maar de bouwhausse werd de aannemer fataal.

De toekomst van het Brabantse bouwbedrijf Moonen zag er een paar jaar geleden stralend uit. De crisis was voorbij en het bedrijf nam weer het ene na het andere bouwproject aan. Het trok zelfs de provinciale grens over en ging grote woontorens bouwen in Diemen en luxe appartementen in Amsterdam.

Maar de groei liep uit op een drama toen bleek dat de kosten van personeel en materiaal harder stegen dan het bedrijf had voorzien. Begin deze maand werd duidelijk dat Moonen niet meer in staat was om de rekeningen te betalen, waardoor een faillissement onvermijdelijk was.

Verlaten bouwplaats

Het is net lunchtijd geweest op de bouwplaats van Holland Park, een nieuwbouwproject op een voormalig bedrijfsterrein in Diemen, ten oosten van Amsterdam. Bouwvakkers verlaten de bouwkeet, zetten hun helm op en lopen fluitend tussen de woontorens in aanbouw door naar hun werkplaats. De kraanmachinisten klimmen de cabine in en hervatten hun werk.