Beleggen kan heel leuk zijn, vooral als de koersen stijgen. Maar het kan ook tegenzitten. Sommige tegenvallers kunt u voorkomen. We zetten de belangrijkste valkuilen voor u op een rij.

Niets menselijks is de belegger vreemd. Een overhaaste reactie, de wens om het beste jongetje van de klas te zijn, een natuurlijke weerstand tegen spreiding, bovenmatig veel handelen, beleggen met geleend geld, verwaarlozing van het kostenaspect: het zijn allemaal herkenbare emoties en gedragingen die hem van de wal in de sloot kunnen helpen. Om al die voetangels en klemmen te vermijden, vertellen wij u puntsgewijs wat u vooral niet moet doen.

1. Uitstappen bij dalende koersen
U belegt al een tijdje en het gaat eigenlijk prima. Maar dan – door gebeurtenissen in de wereld, de politiek of de economie – dalen de beurskoersen ineens fors. Deskundigen spreken van een correctie. U schrikt en denkt: daar gaat mijn geld, snel verkopen is misschien het beste. Als er iets structureel mis is met een bedrijf waarin u belegt, kan dit een weloverwogen beslissing zijn. Maar als alle  beurskoersen ineens dalen, is het wellicht verstandiger om uw emoties te beheersen en vast te houden aan uw beleggingsplan. Koersdalingen horen nu eenmaal bij beleggen. Echte durvers hebben in dergelijke situaties de moed om juist bij te kopen. De praktijk leert namelijk dat de beurs vroeg of laat weer opkrabbelt.

2. Het juiste instapmoment proberen te timen
U heeft het waarschijnlijk al wel eens gelezen: het juiste instapmoment is niet te bepalen. En dat is ook echt zo. Niemand heeft een glazen bol en er gaat geen belletje rinkelen als de laagste koers is bereikt. Ook een all time high van een koers wil nog niet zeggen dat u het aandeel niet zou moeten kopen. Er kan immers een nieuwe fase zijn begonnen waarin de koers verder stijgt. Kortom, u kunt zich nergens aan vastklampen om zeker te weten wat het ideale instapmoment is. Beleg daarom volgens een persoonlijk plan en stap eventueel gespreid in. Op die manier spreidt u het risico op een ongunstige aankoopkoers.

Dit artikel wordt u aangeboden door Grip op je Vermogen, een merk van Elsevier Weekblad en ING.