Dankzij zuinigheid en hard werken gold de Duitse economie lang als voorbeeld. Maar nu steekt Duitsland bleekjes af bij de rest van Europa.

Tijdens de eurocrisis was het duidelijk: alle landen moesten meer op Duitsland gaan lijken. Dankzij zijn zuinige, hardwerkende bevolking en zijn immens succesvolle exportsector kwam dat land zowat als enige ongeschonden de eurocrisis door.

Daarbij was vooral de export doorslaggevend. Duitsland heeft vele maakbedrijven die wereldmarktleider zijn in het product dat ze verkopen – van steigerconstructies tot machines om vis mee te verwerken. De Mittelstand, zoals deze groep wordt genoemd, bleef ondanks de eurocrisis wereldwijd verkopen.

Probleem is wel dat een land als Spanje of Italië zo’n industrie niet zomaar kan kopiëren. Om meer op Duitsland te lijken, moesten die landen het dus vooral zuinig aan doen.

Duitsland niet langer groeimirakel
Nu gaat het economisch beter in Europa en groeien ook de natio­nale inkomens van andere landen. Wat dan opvalt: Duitsland steekt er bleekjes bij af. De Duitse economie groeide in 2017 net iets meer dan 2 procent. Minder dan die van voormalige probleemlanden als Spanje, Portugal en Ierland. Sterker: de Duitse economie was de op vier na traagst groeiende economie in de eurozone.