Wat zijn ETF’s en hoe kunnen ze u helpen bij de realisatie van uw beleggingsdoel?

Indexfondsen of indextrackers zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit een gemiddelde beleggingsportefeuille. Sinds de grootbanken eveneens overtuigd zijn en indexfondsen actief aanbieden, is deze beleggingsvorm erg populair geworden bij Nederlandse beleggers.

De particuliere belegger kent indexbeleggingen ook wel als ETF’s (Exchange Traded Funds / Trackers). Sinds de introductie van de allereerste ETF in 1993, is de markt van ETF’s uitgegroeid naar een duizelingwekkend niveau van 3000 miljard dollar. En kijkend naar de actuele groeiontwikkelingen, zal deze groei nog wel even doorzetten. In dit e-book leggen we u graag uit wat ETF’s zijn en op welke wijze ETF’s u kunnen helpen bij de realisatie van uw beleggingsdoel.

Indexbeleggen

Wanneer u berichtgevingen over de beurs volgt, zult u de term AEX-index wel eens gehoord hebben. Maar wat is dat eigenlijk? Een index? Simpel gezegd niets anders dan het gewogen gemiddelde van een
aantal beursfondsen bij elkaar. In het geval van de AEX-index gaat het om de 25 meest verhandelde fondsen op de Amsterdamse beurs. Naast de AEX-index zijn er overigens tal van andere indexen. Zo zijn er indexen die gebaseerd zijn op beursfondsen in een bepaalde regio of indexen van beursfondsen die actief zijn in een bepaalde sector. Bekendere indexen zijn de MSCI World Index, de Eurostoxx 50 of de S&P Global Energy Sector. Ook zijn er bijvoorbeeld indexen op obligaties of grondstoffen.

Indexen – indices – zijn er dus in allerlei soorten, maten en uitvoeringen. Het vraagt dan ook een opmerkzame blik van beleggers die aan de slag willen met indexbeleggen. Vele beleggingsproducten zijn gebaseerd op een onderliggende index. Ook vermogensbeheerders en fondsbeheerders gebruiken een index vaak als ijkpunt voor hun eigen prestaties.