Duurzaamheid staat hoog op de agenda van ondernemers. Omdat het milieu erom vraagt én omdat het geld oplevert. In deze whitepaper lees je wat verduurzaming jou als kleine of middelgrote ondernemer oplevert.

Het gros van de mkb-bedrijven vindt duurzaamheid belangrijk, zo blijkt uit onderzoek van Markteffect en Eneco. Toch brengt 39 procent van de ondernemers het niet in de praktijk, omdat ze niet weten hoe ze moeten beginnen. En wat hen dat oplevert. ‘Zonde,’ zegt Remco Woutersen, productontwikkelaar bij Eneco. ‘Er zijn zoveel energiebesparende maatregelen die zichzelf snel terugverdienen. Of zelfs niets kosten. Kies bijvoorbeeld voor LED-lampen, als je die nog niet hebt hangen. Je bespaart hiermee 80 procent op verlichting’, zegt Woutersen. ‘Ga eens na of je verlichting niet onnodig lang brandt. Met bewegingssensoren bereik je dat het licht uitknipt als er niemand is.’

Klusje van tien minuten
Ook tijdgebrek is een reden waarom veel ondernemers nog niet serieus bezig zijn met een duurzame bedrijfsvoering. Veel ondernemers zeggen ook het simpelweg te druk te hebben. ‘Het hoeft echt niet veel tijd te kosten om de eerste stappen te zetten’, weet Woutersen.