De fiscus hoeft de laatste jaren minder openstaande belastingvorderingen af te schrijven. Wanbetalers worden achter de broek gezeten.

Niet iedereen betaalt zijn belasting braaf. Sommigen willen niet betalen, anderen kunnen niet betalen, bijvoorbeeld omdat ze als ondernemer of particulier failliet zijn gegaan. De Belastingdienst heeft in 2017 in totaal 500 miljoen euro aan oninbare vorderingen afgeschreven.

Fiscus zit wanbetalers steeds meer achter de broek
Het gaat voornamelijk om niet te innen loon- en inkomstenbelasting en omzetbelasting. Maar ontsnappen aan een aanslag wordt de laatste jaren steeds moeilijker; de fiscus zit wanbetalers steeds meer achter de broek, schrijft staatssecretaris Menno Snel (Financiën, D66) in antwoord op vragen van VVD-Kamerlid Helma Lodders.

De laatste jaren hoeft de Belastingdienst daardoor minder vorderingen definitief af te schrijven. In de periode 2010 tot 2015 ging het nog om zo’n 0,6 tot 0,7 procent van alle vorderingen. In 2016 en 2017 was dat gedaald tot zo’n 0,2 tot 0,3 procent van het totaal aan vorderingen.