Webshops geven vaak een aanbrengbonus aan websites. Dat geld kunt u naar een goed doel laten sturen. Zo kunt u gratis doneren, zonder dat het u zelf zichtbaar geld kost.

Online winkelen is sterk in opmars. In een jaar tijd steeg de internetomzet van winkels in Nederland met maar liefst 23 procent.

Minder bekend is dat een deel van het geld dat u uitgeeft in een webwinkel, vaak doorschuift naar een andere website. Maakt u bijvoorbeeld gebruik van een vergelijkingssite om een verzekering af te sluiten, dan krijgt de vergelijkingssite meestal een soort aanbrengvergoeding van de verzekeringsmaatschappij.

Aanbrengbonus

Die praktijk is wijder verbreid. Klikt u op een website op een advertentie voor een webshop en koopt u daar iets, ook dan kan die website een percentage van uw aankoopbedrag krijgen. Soms heeft u niet eens door dat websites betaald krijgen voor uw online-shopgedrag.

Diverse partijen hebben pogingen gedaan om een deel van die onzichtbare betaalstromen naar goede doelen te leiden. Deze bedrijven zijn zelf geen goed doel, maar sluizen wel het overgrote deel van het geld door naar goede doelen.