Het gaat slechts om één punt in de naam: het verschil tussen de sites mijntoeslagen.nl en mijn.toeslagen.nl. Maar voor wie online zorgtoeslag of andere toeslagen aanvraagt, kan het niet intikken van die punt finan­ciële gevolgen hebben.

De ene site (mijn.toeslagen.nl) is namelijk de officiële site van de Belastingdienst, waar een aanvraag gratis is. De andere is van een – zoals de site het zelf noemt – ‘intermediair’. Ook daar kun je zorgtoeslag aanvragen. Alleen betaal je dan 39,95 euro.

Je hoeft niet argeloos of naïef te zijn om te denken dat deze site van de Belastingdienst is. De site ziet er erg ‘officieel’ uit. De kleuren – paars en blauw – zijn bijna dezelfde als die de Belastingdienst gebruikt. Ook het logo van mijntoeslagen.nl met vlak daaronder ‘Uw toeslagen, onze zorg’ in cursief lettertype, roepen associaties op met de site van de Belastingdienst. Op mijn.toeslagen.nl staat namelijk ‘Toeslagen’, en eronder, in cursief lettertype, ‘Belastingdienst’.

Kosten: 39,95 euro
Dat er kosten aan verbonden zijn, en dat die 39,95 euro bedragen, staat vermeld. Maar dat is pas zichtbaar als je naar beneden scrolt. En daartoe is eigenlijk geen aanleiding, want scrollen is niet nodig voor het invullen van de aanvraag. De knop: ‘Ga verder’ (naar de volgende stap in de aanvraag) zit keurig halverwege de pagina.