De relatie tussen mkb-ondernemers en banken staat onder druk. Ook nu economie aantrekt, lenen minder mkb’ers geld van banken. De ondernemers wachten daarnaast ook nog op 1 miljard euro compensatie voor rentederivaten.

Er is iets geks aan de hand. De economie draait goed en mensen hebben al weer een paar jaar vertrouwen in de economie. Normaal gesproken het moment voor middelgrote en kleine ondernemers (mkb’ers) om plannen te maken en te investeren. Banken zijn bij uitstek de partijen die dat financieren. Maar het aantal mkb’ers dat geld leent bij de bank, is de afgelopen zonnige jaren juist drastisch afgenomen.

Flinke daling

Het aantal mkb’ers met een banklening is in vier jaar met 20 procent gedaald tot 653.000, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank. In een paar jaar losten zij zo’n 20 miljard aan leningen af. Alleen begin vorig jaar stegen de leningen licht, tot 126 miljard euro.

Het tekent de bekoelde liefde tussen banken en het mkb. Natuurlijk, de relatie tussen een leninggever en een leningnemer is altijd een lastige. Gaat het goed, dan profiteren beiden: de een krijgt een zak geld, de ander ziet rente binnenstromen.