Door nieuwe wetgeving neemt het personeelstekort in de kinderopvang naar verwachting toe. Gevolg: ouders moeten meer betalen.

Goed nieuws voor baby’s: vanaf 1 januari 2019 hoeven zij hun leidster op het kinderdagverblijf nog maar met drie in plaats van vier andere pasgeborenen te delen. Meer aandacht dus. Hun ouders zullen minder hard juichen. Zij moeten namelijk meer betalen voor de opvang van hun kinderen.

Hoe zit dat? Dit jaar is de nieuwe Wet innovatie en kwaliteit kinderopvang van kracht geworden. Onderdeel van die wet is dat een pedagogisch medewerker minder baby’s tegelijkertijd mag opvangen. Kinderopvanginstellingen zullen meer personeel nodig hebben en ouders draaien op voor die kosten. Dat blijkt uit het onderzoek ‘War for talent’ ontspruit op de kinderopvang van bank ABN AMRO.

Vacatures in kinderopvang verdubbeld

Nu al is er een tekort aan personeel bij kinderdagverblijven. Het aantal nieuwe vacatures in de kinderopvang steeg in 2017 naar 450 per maand, een verdubbeling ten opzichte van 2016, wijzen cijfers van uitkeringsinstantie UWV uit. Het aantal moeilijk te vervullen vacatures steeg met een kwart.