Het is uw goed recht om te stoppen met werken als u de pensioenleeftijd bereikt. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Eén op de tien gepensioneerden besluit door te werken. ‘Voor het geld hoef ik het niet te doen. Mijn werk kleurt mijn leven.’

Hoera, u hebt de pensioenleeftijd bereikt. Een mijlpaal. U kunt het nu natuurlijk voor gezien houden en uw welverdiende vrije tijd besteden aan museumbezoek, kleinkinderen en stedentrips. Dat is uw goed recht. Maar u hoeft niet thuis op de bank te gaan zitten, waar verveling op de loer ligt. Vergeet niet, u hebt nog heel wat jaren voor de boeg. Mannen die nu 65 jaar zijn, hebben gemiddeld nog 19 jaar te leven, vrouwen zelfs 21.

De wet bepaalt weliswaar dat het op 66-jarige leeftijd – en straks iets later – mooi is geweest. Maar laat u vooral niet aanpraten dat u op dat moment bent afgeschreven. U en uw leeftijdgenoten zijn vitaler en fitter dan ooit. Als het werk fysiek niet te zwaar is, is doorwerken juist heel gezond, wijst onderzoek uit.

Jan Modaal werkt niet door
U bent geen uitzondering als u niet reikhalzend uitkijkt naar uw pensioen. Naar schatting één op de tien gepensioneerden weigert te stoppen. Zij hebben een laag of zeer hoog inkomen. Jan Modaal werkt niet door na AOW. De meesten werken door in deeltijd: gemiddeld 18 uur per week.