Positief nieuws domineert dit jaar de Top-100 van familiebedrijven. Voor de vijfde editie van de lijst beschrijft Elsevier alle honderd bedrijven. Over winstmachines en overnames.

De economie draait weer goed, zo wijzen de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit. En familiebedrijven profiteren volop van deze economische voorspoed. Dat blijkt uit de vijfde editie van Elseviers Top-100 van familiebedrijven die ook dit jaar is gebaseerd op cijfers van dataleverancier Bureau van Dijk uit Amsterdam.

Tegelijk jagen ze de groei ook verder aan. Familiebedrijven zijn volgens onderzoek van Nyenrode goed voor de helft van wat in Nederland wordt verdiend. Als een grote transportonderneming als Raben (nummer 24) meer nieuwe chauffeurs aanneemt, geven die weer meer uit in supermarkten  en andere winkels.

Positief nieuws domineert dit jaar de Top-100 van familiebedrijven. Voor de vijfde editie van de lijst beschrijft Elsevier alle honderd bedrijven. Over winstmachines en overnames.

De economie draait weer goed, zo wijzen de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek uit. En familiebedrijven profiteren volop van deze economische voorspoed. Dat blijkt uit de vijfde editie van ­Elseviers Top-100 van familiebedrijven die ook dit jaar is gebaseerd op cijfers van dataleverancier Bureau van Dijk uit Amsterdam (zie ‘Hoe de lijst tot stand kwam’ onderaan deze pagina).

Tegelijk jagen ze de groei ook verder aan. Familiebedrijven zijn volgens onderzoek van Nyenrode goed voor de helft van wat in Nederland wordt verdiend. Als een grote transportonderneming als Raben (nummer 24) meer nieuwe chauffeurs aanneemt, geven die weer meer uit in supermarkten (immer goed vertegenwoordigd in Elseviers lijst) en andere winkels.

Het gaat goed

Veel familiebedrijven uit de lijst boekten een hogere omzet. Reisbureau BCD (nummer 3) wist de omzet te verhogen van 13,8 naar 15 miljard euro. Industrieconcern VDL beleefde afgelopen jaar een topjaar, mede dankzij de bouw van de Mini’s in de autofabriek in Born. Directeur Pieter van der Leegte verwacht dat het dit jaar alleen nog maar beter gaat.

Bouwbedrijven, die eerder zwaar werden getroffen door de economische crisis, hebben weer volle orderportefeuilles. VolkerWessels (nummer 5) boekte een omzet­stijging van 200 miljoen euro naar 5,5 miljard euro. Ook bij een kleinere speler als Joh. Mourik en co. (nummer 56) steeg de omzet, met 10 procent naar 476 miljoen euro.

Dat het goed gaat, is ook te zien aan de ondergrens van de Elsevier-lijst, die altijd wordt vastgesteld op basis van de jaar­omzet. De grens lag dit jaar bij 234 miljoen euro. Vorig jaar was 209 miljoen euro nog voldoende om een plek op de lijst te krijgen.