Het traditionele kluisje bij de bank verdwijnt doordat filialen de deuren sluiten. Nieuwe aanbieders ruiken hun kans. Wat bevindt zich achter de kluisdeur?

De verf bladdert van de gevel, bij de deur geen naambordje. AmsterdamGold wil niet te veel aandacht trekken. Binnen ligt voor een enorm bedrag – hoeveel wil topman Luc van Hecke (37) niet zeggen – aan goud, zilver en platina in kluizen. AmsterdamGold, gevestigd op het terrein van luchthaven Schiphol, slaat goud op voor particulieren, maar verkoopt ook zelf edelmetalen.

Het is maar een paar kilo goud die Van Hecke op tafel legt in het zwaarbeveiligde kantoor, om te laten zien waarin zijn bedrijf handelt, maar de waarde is groot genoeg om een gemiddeld huis van te kopen. Vijf baren ter grootte van een smartphone die elk een kilo wegen – samen bijna 200.000 euro. Een rolletje met tien gouden munten – ruim 10.000 euro. Het zijn inkijkjes in wat er achter kluisdeuren ligt. Niet alleen bij Van Hecke, ook elders. AmsterdamGold biedt sinds vijf jaar kluisruimte aan en is onderdeel van een groeiende groep nieuwe kluisaanbieders. Tienduizenden Nederlanders hebben een kluisje bij een traditionele bank, maar veel van die klanten worden op straat gezet.

Het traditionele kluisje bij de bank verdwijnt doordat filialen de deuren sluiten. Nieuwe aanbieders ruiken hun kans. Wat bevindt zich achter de kluisdeur?

De verf bladdert van de gevel, bij de deur geen naambordje. ­AmsterdamGold wil niet te veel aandacht trekken. Binnen ligt voor een enorm bedrag – hoeveel wil topman Luc van Hecke (37) niet zeggen – aan goud, zilver en platina in kluizen. AmsterdamGold, gevestigd op het terrein van luchthaven Schiphol, slaat goud op voor particulieren, maar verkoopt ook zelf edelmetalen.

Het is maar een paar kilo goud die Van Hecke op tafel legt in het zwaarbeveiligde kantoor, om te laten zien waarin zijn bedrijf handelt, maar de waarde is groot genoeg om een gemiddeld huis van te kopen. Vijf baren ter grootte van een smartphone die elk een kilo wegen – samen bijna 200.000 euro. Een rolletje met tien gouden munten – ruim 10.000 euro. Het zijn inkijkjes in wat er achter kluisdeuren ligt. Niet alleen bij Van Hecke, ook elders.

AmsterdamGold biedt sinds vijf jaar kluisruimte aan en is onderdeel van een groeiende groep nieuwe kluisaanbieders. Tienduizenden Nederlanders hebben een kluisje bij een traditionele bank, maar veel van die klanten worden op straat gezet.

Bank verdwijnt, maar enorme kluis blijft

Omdat mensen minder naar de bank gaan, worden veel bankfilialen gesloten, en daarmee verdwijnen ook de kluisjes. ABN AMRO verhuurde in 2012 nog 69.000 kluisjes, inmiddels is dat bijna gehalveerd tot 36.000 op 75 locaties. ING verhuurt nog zo’n 32.000 kluisjes, Rabobank 55.000.

Doordat veel filialen sluiten, is de vraag naar kluisjes bij de overgebleven filialen zo groot dat er vaak wachtlijsten zijn. Een kluisje bij een andere bank in dezelfde stad is om nog een reden lastig: banken willen alleen kluisjes verhuren aan eigen klanten. Een kluisje bij de concurrent betekent dus ook een nieuwe bankrekening.

Maar de grote kluis in zo’n leegstaand bankgebouw is niet zo één-twee-drie verdwenen. Cees Meijer (58) van financieel adviesbureau DomburgvandePanne zit in zo’n oud ABN AMRO-gebouw in Bodegraven. De kluiskamer midden in het gebouw heeft een metalen deur die tientallen centimeters dik is, net zoals in stripverhalen.