De chaos bij Air France-KLM is compleet. Topman Jean-Marc Janaillac (65) is opgestapt, nadat het stakende Franse personeel zijn salarisvoorstel heeft afgewezen. Het is tijd dat de KLM uit de Franse wurggreep wordt bevrijd.

De Franse bonden hebben met hun staking al enorme schade aangericht: honderden miljoenen euro’s zijn in rook opgegaan door hun onverantwoordelijke acties voor forse loonsverhogingen. Air France, dat beduidend minder presteert dan KLM, kan zich die loonsverhoging niet veroorloven.

Janaillac, die pas sinds 2016 aan het roer staat, hoopte de bonden buitenspel te zetten door rechtstreeks met het personeel zaken te doen over de omstreden loonsverhoging. Hij verbond zijn lot aan de uitkomst van een referendum daarover, maar hij heeft gegokt en verloren.

Franse bonden gijzelen het hele concern

De Franse vakbonden, die het korte termijn belang van het eigen personeel keihard voorop stellen, gijzelen het hele concern met hun looneisen en bedreigen zo ook de toekomst van de KLM. Het bedrijf loopt de stakingen enorme imagoschade op.