Wat zijn exchange-traded funds, en hoe werken ze? Deze ETF’s, ook wel trackers genoemd, zijn handig en goedkoop, ook voor kleine beleggers. Maar let op de risico’s.

Het exchange-traded fund (ETF) is in een paar jaar uitgegroeid tot het Zwitserse zakmes van de beleggerswereld. Ze zijn heel veelzijdig: kleine beleggers investeren erin om hun belangen te spreiden. Grote hedgefondsen gebruiken ze om in te spelen op langetermijntrends. Beurshandelaren kopen en verkopen ze op dezelfde dag om koerswinsten te verzilveren.

Maar wat zijn ETF’s? Net als indexfondsen zijn het beleggingsfondsen die niet actief worden beheerd. Ze volgen indices, zoals de AEX of de Dow Jones Industrial Average. Dat maakt dat ze in het algemeen lage beheerkosten hebben. Maar er zijn enkele belangrijke verschillen met indexfondsen.

Meerdere keren per dag in- en uitstappen

Zo worden aandelen in indexfondsen maar één keer per dag verhandeld: het fonds laat dan beleggers die willen verkopen, hun deel van het fonds overdoen aan beleggers die juist willen instappen. De prijs: de zogeheten netto fondswaarde – de gezamenlijke waarde van alle aandelen die het fonds bezit op de dag van verkoop.