Recreatiewoningen zijn een populaire belegging. Vraag is of het een slimme investering is. ‘Met de aanschaf van een huis ben je er niet.’

Een duinvilla in Zeeland en een vakantiehuis op de Veluwe zijn populair onder particuliere beleggers. Het aanbod is groot. Center Parcs liet afgelopen week weten dat het ruim vierhonderd huisjes op zijn vakantiepark in Zandvoort gaat verkopen aan particuliere en professionele beleggers. Het bedrijf blijft het park exploiteren, beheren en onderhouden. De verkoop van de huisjes moet 140 miljoen euro opleveren. Groot deel daarvan zal worden gebruikt voor renovatie van het vakantiepark.

Aan geïnteresseerde kopers geen gebrek
Ook Landal GreenParks heeft honderden vakantiehuizen in de aanbieding. Het bedrijf gaat een nieuw park bouwen aan het Markermeer bij Volendam en een in Kaatsheuvel, in de buurt van attractiepark de Efteling.

Aan geïnteresseerde kopers geen gebrek. In 2016 zijn bijna vierduizend vakantiehuizen verkocht, een toename van 20 procent. Die trend zet door. Opvallend is dat vooral jonge mensen een tweede woning kopen. ‘We zien dat steeds meer dertigers en veertigers langskomen op de beurs voor tweede huizen: gezinnen met jonge kinderen, kleine zelfstandige ondernemers of mensen die een bedrag van hun ouders hebben geërfd of gekregen en daarmee willen investeren,’ zegt Tom van den Brink (38) van ­Second Home, de grootste beurs voor tweede huizen.