Zorgverzekeraars maken al jaren verlies. De zorgkosten stijgen de komende vier jaar met 15 miljard euro. Wie betaalt die rekening?

Zorgverzekeraars hebben vorig jaar weer een flink verlies geleden. De vier verzekeraars die de markt domineren, hebben samen 428 miljoen euro verlies gemaakt op het verzekeren van zorg, na een verlies van 470 miljoen in 2016. Dat is goed nieuws voor de consument: die betaalt immers eigenlijk te weinig zorgpremie.

Cadeautje voor verzekerde

Vorig jaar teerden verzekeraars 111 euro per verzekerde in op hun buffers, stelde de Nederlandse Zorgautoriteit al eerder. Maar verzekeraars kunnen daar niet heel lang meer mee doorgaan, zeker niet als de verliezen zich opstapelen. De tijd dat verzekeraars miljarden winst maakten met de zorg, ligt al ver achter ons.

Als verzekeraars stoppen met het ‘subsidiëren’ van de zorgpremie door hun buffers in te zetten, zouden de premies dus met ruim 100 euro per jaar stijgen, nog los van de stijgende zorguitgaven. Dan gaat het alleen om de premie van de basisverzekering die mensen aan het eind van het jaar weer kunnen kiezen: vorig jaar gemiddeld 1.286 euro per persoon per jaar.