Gepensioneerde mannen kunnen hun vrouw tot wanhoop drijven.

Gepensioneerde mannen kunnen hun vrouw tot wanhoop drijven. Zij gaan zich met het huishouden bemoeien of willen mee naar háár vriendinnen. Het aantal scheidingen onder 65-plussers neemt niet voor niets toe.

Het is een schrikbeeld van een van de vrouwelijke deelnemers aan de cursus Pensioen in Zicht van trainingsbureau Loof: een man die vraagt hoe laat ze precies thuis is als ze met vriendinnen gaat tennissen. In een zaaltje van blooming hotel Bergen buigen acht gepensioneerden in spe en hun partner zich over de vraag hoe zij straks hun nieuwe leven gaan vormgeven en hoe ze voorkomen dat ze elkaar al na een maand de tent uit vechten.

‘Als mijn man straks is gepensioneerd, durf ik niet meer zomaar even een dutje te doen op de bank. Dan heb ik toch het gevoel dat er iemand op me let,’ zegt een deel­nemer. Instemmend geknik. Een medecursist verzucht: ‘Ik weet niet of ik dat pensioen ooit leuk ga vinden.’ Weer een ander: ‘Maar je hoeft toch niet ineens alles samen te doen? Je hebt ook nog een eigen leven.’

Het aantal gepensioneerden neemt toe

Het pensioen kan een huwelijk ernstig op de proef stellen. Door de toenemende vergrijzing is inmiddels bijna één op de vijf Nederlanders met pensioen, ruim 3 miljoen mensen. Dat aantal neemt alleen maar toe. In 2040 is meer dan een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder. Maar lang niet alle gepensioneerde stellen genieten samen van het Zwitserlevengevoel dat reclamemakers hun voorhouden. Integendeel.

Het aantal scheidingen rond de pen­sioenleeftijd neemt toe. Steeds meer babyboomers worden 65 en de kans dat 65-plussers gaan scheiden, neemt ook toe. ‘Partners worden na hun pensioen op elkaar teruggeworpen. De kinderen zijn het huis uit en ze zijn hun werk als toevluchtsoord kwijt,’ zegt Jan Latten (65), hoofddemograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek. ‘Ineens zit je samen thuis. Dat stelt je relatie op de proef.’